Behandlingen af fødevareintolerance

De tre vigtigste principper for behandling af fødevarintolerance er:

Undgå ugunstige fødevarer

Kostplan med forenelige fødevarer ifølge rotationsmetoden

Genindførelse af tidligere ugunstige fødevarer

Undgå ugunstige fødevarer

Behandling for fødveareintolerance er, ligesom for de fleste typer fødevareoverfølsomhed, at undgå de fødevarer man reagerer på. Fødevareintolerance er normalt kun midlertidigt og intolerancen forsvinder typisk, når man  fjerner allergenet for et periode. Man kan ofte genindføre maden i kosten efter 3-6 måneder, men nogle gang kan tage længere tid, måske op til 1 år. Den mest effektive måde at undgå fødevareintolerance på, er ved at udskifte og kombinere maden på den rette måde.

 

Kostplan med forenelige fødevarer ifølge rotationsmetoden

For forenelige fødevarer gælder en 5-dages cyklus: en bestemt fødevare bør kun indgå i kosten hver femte dag.

Formålet med at følge en kostplan efter rotationsprincippet er, at forhindre en ny intolerance. Den kan opstå, hvis en ny fødevare pludselig spises alt for tit. Det er tilfældet med sojaprodukter, der ofte anvendes som erstatning for mejeriprodukter og derfor bruges hver dag. Dette forringer succesen med ændringen i kosten. Det er derfor meget vigtigt, ikke at spise ensidigt og at have tillid til rotationsprincippet. Trods alt bør en intolerance ikke erstattes af en ny intolerance.
En anden fordel ved rotationsprincippet er, at forkerte kostændringer ikke bliver fatale. Hvis en fødevare, der indeholder en ugunstig komponent spises, vil det typisk ikke ske hver dag og på denne måde mindskes konsekvenserne.

Genindførelse af tidligere ugunstige fødevarer [?]
Normalt er overfølsomheden i denne fase stærkt reduceret eller helt forsvundet. De fødevarer som patienten har reageret på, i forskellige niveauer, kan nu igen være en del af menuen. Denne fase planlægges i tæt samarbejde med en ernæringsterapeut eller kostvejleder, med henblik på, at minimere risikoen for en gentagen reaktion.

Enzym og kosttilskud

Forebyggelse af  fødveraintolerance

Den vigtigste årsag til fødevareintolerance er ofte en usund  tarmflora eller en utæt tarm. Når tarmen er påvirket af medicin, stress eller andre faktorer, bliver disse tarmceller utætte og gennemtrængeligheden af tarmslimhinden øges. Det er derfor vigtigt at genopbygge tarmfloraen og styrke tarmslimhinden.

  Her er nogle tips:

  • Tag et tilskud af sunde mælkesyrebakterier som kapsler eller tabletter.
  • Tag en kapsel med vegetabilske enzymer før måltidet. Det vil hjælpe til en bedre nedbrydning af føden.
  • Sørg for ikke at mangle vitaminer og mineraler.
  • Ingefær hæmmer den betændelsesagtige reaktion, der kan opstå ved fødemiddel intolerans.
  • Drik rigeligt af vand før besøget.

Undgå:

  • Kunstige farvestoffer og konserveringsmidler (se www.e-nummer.dk)
  • Meget kaffe
  • Meget alkohol
  • Stærkt kryderet mad
  • Stress