FruktoseintoleranceBehandlinger for fruktoseintolerance

Diæt for malabsorption

Følgende foranstaltninger kan træffes for at løse fruktosemalabsorption:

  • Kost med lavt indhold af fruktose
  • Ved mangel tilfør C-vitamin, folinsyre, zink

Indtagelse af fruktoserig mad sammen med anden mad øger tolerancen og mindsker generne.

 Hvilken mad bør du undgå?

Fruktose er et sukker, der findes i det meste frugt, men findes imidlertid også i strøsukker. Det kunstige sødemiddel sorbitol omdannes til fruktose i fordøjelseskanalen. Så hvis du har nedsat optagelse af fruktose, bør du undgå mad som indeholder fruktose og sukrose – lige så vel som sorbitol.

De vigtigste fødevarer, som du bør at afholde dig fra er:

  • Frugt og frugtjuice
  • Mælkedrikke
  • Honning og ahornsirup
  • Kunstige sødemidler

Nogle grøntsager så vel som brød og kornprodukter kan også indeholde fruktose.

Hvis du har stærke symptomer og behov for at afprøve en streng diæt, bør du kontakte en klinisk diætist for at få mere konkrete råd.

Ved manglende signifikant bedring, på trods af en lav-fruktose-diæt, anbefales der undersøgelse for laktoseintolerance, da disse to tilstande jævnligt ses samtidig.

Diæt for hereditær fruktoseintolerance

Hereditær fruktoseintolerance kan desværre ikke helbredes, men med den rigtige kost kan man opnå fuld symptomlindring. Behandlingen går ud på at undgå fruktose og sakkarose i kosten. At fastlægge en sådan diæt kræver  hjælp fra en specialiseret klinisk diætist, da disse sukkerarter findes i en mængde fødevarer, og da fruktose ved visse tilberedningsmetoder kan opstå i fødevarer, der almindeligvis ikke indeholde fruktose.

 

GÅ TIL LABORATORIETEST