Hvad er glutenallergi?

glutenallergi

Glutenallergi (Cøliaki) er en sygdom i tyndtarmen. Sygdommen er kronisk, dvs. livslang. Glutenallergi udløses af nogle proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for “gluten”. For havre gælder særlige forhold.

Glutenallergi skyldes overfølsomhed over for gluten, men det skal dog ikke forveksles med fødevareallergi. Fødevareallergi udløses af en anden mekanisme, og symptomerne ved fødevareallergi kommer oftest hurtigt efter,
at man har spist det, man ikke kan tåle.

Glutenallergi er delvis arvelig, derfor er der ofte flere inden for samme familie, som har cøliaki. Man regner med, at op mod 1 procent af befolkningen har sygdommen. Blandt personer med cøliaki har kun én ud af syv klare symptomer.

 

Hvem får glutenallergi (Cøliaki) og hvorfor?

Glutenallergi kan opstå i alle aldre. De første symptomer kommer dog oftest i barndommen, men en del får først symptomer omkring 30- til 40-årsalderen eller endnu senere. Årsagen til, at nogle personer udvikler cøliaki, er endnu ukendt, men man ved, at sygdommen pludselig kan bryde ud, hvis modstandskraften er påvirket, fx ved en infektion.

Når personer med cøliaki spiser mad med gluten, skader proteinerne tyndtarmens frynsede slimhinde. Tarmens overflade bliver derved mindre, og maden fordøjes dårligere, så vitaminer og andre næringsstoffer ikke bliver optaget, som de skal.

Hvis en person med cøliaki spiser en glutenfri kost, heler tyndtarmens overflade, og evnen til at optage næringsstoffer bliver langsomt normal. Hvis man igen spiser mad med gluten, bliver tarmen atter skadet. Derfor er det meget vigtigt, at personer med cøliaki spiser glutenfrit resten af livet.

Du kan bliver testet for glutenalleri med en simpel blodtest.

Du hente brochuren gratis om Cøliaki og mad uden gluten  fra Fødevarestyrelsen.

 GÅ TIL LABORATORIETEST