Behandlinger på laktoseintolerance

Laktosefri diæt

Behandlingen går ud på at reducere eller fjerne tilførslen af laktose. Du bør i første omgang begrænse indtaget af mælk. De fleste tåler lidt mælk (10 g/døgn mælkesukker, varende til 1/4 l mælk), særlig hvis mælkeprodukter indtages sammen med anden mad. Så det er normalt ikke nødvendigt at skære det helt væk. Gul ost og smør indeholder lidt eller ingen laktose, og kan derfor godt indtages.
Syrnet mælk, Cultura og yoghurt indeholder lidt mælkesukker og tåles bedre end sødmælk. Du kan også drikke laktosefri mælk.

Det findes nogle mælketyper som ikke indeholder laktose:

  • soyamælk
  • yoghurt lavet af soyamælk
  • rismælk
  • havremælk
  • mandelmælk

Nogle af disse er tilsat calcium, og kan bruges som et alternativ til mejeriprodukter:

  • Mad som indeholder meget laktose:
  • Brunost/myseost
  • Tørmælk
  • Næringspulver baseret på tørmælk

Mad som indeholder en del laktose:

  • Mælk
  • Syrnet mælk
  • Yoghurt
  • Creme fraiche
  • Fløde
  • Mælkechokolade

Mad med lavt laktoseindhold:

  • Laktosefri / Laktosereduceret mælk
  • Mælk/fløde behandlet med enzymer
  • Magre smøreoste
  • Mejerismør

Mad som indeholder meget lidt laktose (tåles af de allerfleste):

  • Alle faste hvide oste (f.eks. Gouda og Edamer)
  • Skimmeloste
  • Smørbare smelteoste

Andre produkter som kan indeholde noget laktose (eksempler):

  • Margarine
  • Brød og bagværk
  • Fiskefrikadeller og fiskeboller
  • Pølser, kødpølse, salami
  • Leverpostej

I Danmark kan du købe laktosefri mælk, der er tilsat enzymet laktase, der gør, at mælkesukkeret spaltes til mindre enheder og derved bedre optages i tarmen. Der er tale om en laktosefri letmælk med 1,5 procent fedt. Mælken er UHT-behandlet og kan derfor holde sig to måneder uden for køleskabet. Det gør den fx velegnet til at medbringe på ferie. Det smager dog bedst at drikke mælken kold.

Laktosefri mælk og laktosereduceret mælk indeholder fortsat mælkeprotein og er dermed ikke egnet til personer med mælkeallergi, der netop er allergiske over for mælkeproteiner.

Den laktosefri mælk kan købes hos de fleste supermarkedskæder eller netbutikker.

Enzym og kosttilskud

Der findes et produkt, som tilsættes mælken, så laktosen spaltes. Det hedder Lactrase® og kan købes hos materialister eller på apoteket. Kapslerne skilles ad og indholdes drysses ud over maden eller kommes direkte i mælken, inden den indtages. 1 kapsel med laktase kan nedbryde 14 g laktose i mælk (f.eks. indeholder et glas mælk ca. 10 g laktose). Indholdet i kapslerne påvirker ikke smagen. Din læge bør i øvrigt sørge for, at du får vejledning af en diætist.

Kilde: www.laegehaandbogen.dk, www.foedevareallergi.dk,