Slide background

Fødevareallergi

Hvad er fødevareallergi?

Allergi er immunforsvarets reaktion på et protein organismen er overfølsom overfor. Når man har allergi, kan selv meget små doser af disse proteiner udløse store reaktioner. Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner (allergener) i fødevarerne kroppens immunsystem og kroppen reagerer ved at danne IgE antistoffer.

Årsager til fødevareallergi

Vores viden om årsagerne til fødevareallergi er begrænset. Forskere har mistanke om at visse gener samt visse forholder i maven og tarmene kan spille en rolle i udviklingen af fødevareallergi.

Fødevareallergi og allergiske sygdomme deler mange risikofaktorer. Nogle undersøgelser tyder på, at nogle tilfælder årsagerne til fødevareallergi er unikke men selvfølgelig er der også årsager som er mere generaliseret med alle typer allergiske sygdomme. Her kommer et par eksampler.

Genenes rolle i  fødevareallergi

Nogle gener muligvis have en særlig rolle i allergiske reaktioner på fødevarer. For eksempel   gener som har en rolle i immunsystemet eller gener med en rolle i nedbrydningen af fødevarer proteiner i tarmen.

Dårlige fordøjelse kan være årsag til fødevareallergi

Maden vi spiser skal fordøjes i små molekyler før vores krop kan bruge det. Generelt kogte fødevarer er mere fordøjeligt end rå fødevarer. Maden vi spiser bliver først opdelt i mindre partikler, når vi tygger den. Enzymer i tarmen sammen med syre i maven er afgørende for den endelige fordeling af fødevarer i dens bestanddele.

Hvis maden ikke nedbrydes ordentligt i tarmen kan det være risiko for at fødevareallergener tarmen bliver allergifremkaldende . Derfor kan f.eks. personer med nedsat mavesyre (på grund af anti -syre- behandling) være disponeret for at blive allergisk overfor fødevare eller det kan forværre symptomerne på en allerede eksisterende fødevareallergi. Spædbørn kan være mere modtagelige for at udvikle fødevareallergi fordi de har en umoden tarmen.

Tarmens immunsystem genkender fødevareallergener – hos de fleste

Der findes immunceller i hele kroppen. Men de højeste antal immunceller findes i  tarmen. Det er generelt accepteret, at tarmens immunsystem spiller en vigtig rolle i udviklingen af IgE -medieret fødevareallergi. Men vi ved meget lidt om, hvordan det kan gøre dette.

For de fleste mennesker tarmens immunsystem genkender fødevareallergener og de aldrig lider af en allergisk reaktion. Men f.eks. spædbørn først mødes fødevareallergener fx i fast føde og de beløb, de spiser begge kan være vigtigt. Men vi ved ikke, hvor meget af en mad, vi har brug for at spise (fx i modermælk eller fast føde ) eller at tage op gennem andre måder ( fx via moderkagen, huden eller lungerne) for at vores immunsystem til enten blive allergisk eller at betragte mad som harmløse.

Mikroorganismer i tarmen

Fostrene  har en steril tarm. Under og efter fødslen  bakterier og andre mikroorganismer fra moderen og det omgivende miljø koloniserer spædbarnets tarm. Raske børns – og voksens tarm har stor mangdel af gavnlige bakterier i tarmen. Forskningerne tyder på at disse mikroorganismer er involveret i en række nyttige funktioner, som f.eks. hjælper tarmens immunsystem til at genkende fødevarer som er ikke skadene.

Derfor er det sandsynligt, at ændringer i sammensætningen af bakterier i tarmen ( for eksempel forårsaget af antibiotika ) kan være risiko for i udviklingen af fødevareallergi. Undersøgelserne viser , at allergiske og ikke- allergiske børn har forskellige blandinger af bakterier i deres tarme.

Fødevareallergier:

  • Mælkeallergi
  • Ægallergi
  • Nøddeallergi
  • Jordnøddeallergi
  • Fiskeallergi
  • Skaldyrallergi
  • Glutenallergi
  • E-numre