Slide background

Fødevareintolerance

Hvad er fødevareintolerance?

I tilfælde af fødevareintolerance aktiveres immunsystemet af fødevareallergener, der i et sundt legeme ikke udløser en reaktion. I  modsætning til fødevareallergi, er reaktionerne ved fødevareintolerance mildere og kommer senere. Der kan gå op til tre dage og det kan derfor være svært at finde årsagen.

Problemet er, at mennesker der lider af fødevareintolerance ikke er klar over, at den mad de spiser til hverdag, kan være årsag til deres dårlige helbred.

Årsag til fødevareintolerance

Den vigtigste årsag til fødevareintolerance er ofte en tarmlidelse. I en sund tarm ligger cellerne tæt ved siden af hinanden i tarmvæggen. I disse celler er proteiner fra vores fødevarer mærket som „uskadelige“.

Når tarmen påvirkes af medicin, stress eller andre faktorer, bliver disse tarmceller utætte og gennemtrængeligheden af tarmslimhinden større. Nu kan madproteiner nå blodbanen ved, at slippe gennem den skadede tarmslimhinde. De er ikke mærkede og derfor vil vores immunsystem ønske, at bekæmpe disse stoffer. Som følge heraf producerer kroppen IgG antistoffer. De binder sig til madproteinet og danner på den måde et immunkompleks, der er deponeret i det omgivende væv.

Nu er immunkomplekset ødelagt, hvorved der opstår betændelser og vævet er beskadiget. Dette resulterer i symptomer så som mavetarm-problemer, hovedpine, hudproblemer, ledsmerter eller overvægt.

Symptomer