Slide background

Fruktoseintolerance og fruktosemalabsorption

Hvad er fruktoseintolerance og fruktosemalabsorption?

Fruktose er en kulhydrat som ofte også kaldes  frugtsukker. Fruktose  findes i mange fødevarer, især i frugter og  grøntsager. Fruktose er den  sødeste af alle de naturligt forekommende sukkerarter.

Fruktosintolerance er en lidelse hvor mennesker har problem med at fordøje eller nedbryde fødevarer som indeholder fruktose. Når vi snakker om fruktoseintolerancen, er det meget vigtigt at skelne mellem  fruktosemalabsorption og hereditær fruktoseintolerance.

Fruktosemalabsorption

Flere og flere mennesker  i Centraleuropa lider af fruktosemalabsorption, sandsynligvis på grund af  generelle ændringer i vores kostvaner og af tilføjelsen af fruktose i mange fødevarer som sødemiddel.

Årsagen til fruktosemalabsortion er at nogle har svært ved at opsuge fruktose fra tarmen.  I stedet for at blive opsuget i tyndtarmen vil fruktosen nedbrydes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer og gasser, der medfører problemer som luft i maven, oppustethed, mavesmerter og hovedpine.

Det er muligvis også af betydning, hvilke typer bakterier som befinder sig i tyktarmen. Dette kan variere noget fra person til person. Ikke alle bakterietyper er lige følsomme for fruktose. Måske er dette noget af forklaringen på, at ikke alle personer med nedsat fruktoseoptagelse får mavegener.

Fruktosemalabsorption  kaldes ofte  fejlagtigt fruktoseintolerance.

Fruktoseintolerance, hereditær  (HFI)

Hereditær fruktoseintolerance er en meget sjælden autosomal recessiv arvelig sygdom, der skyldes mangel på enzymet aldolase B.nzym, som er nødvendigt for at nedbryde fruktose.

Enzymet er et led i nedbrydningen af fruktose og har bl.a. som funktion at nedbryde fruktose-1-fosfat. Fruktose-1-fosfat nedbrydes ikke, men ophobes i stedet i lever, nyrer og andre organer og kan forårsage skader på disse organer og dermed reducere deres funktion.

Ubehandlet kan hereditær fruktoseintolerance forårsage alvorlige organskader og være livstruende, men diagnosticeres den tidligt kan en effektiv forebyggende behandling i form af en fruktosefri diæt iværksættes.

Det er mutationer i ALDOB-genet, der forårsager hereditær fruktoseintolerance.