Under begrebet mælk, tænker vi mest på komælk. Mælk er enten skjult eller åbenlys i en stor mængde af fødevaretyper: supper, saucer, pandekager, kager, konfektureprodukter, desserter, aperitiffer, pureer osv.

Homogeniseret mælk – er fed mælk der bliver fremstillet under højt tryk.
På grund af denne fremgangsmåde, samler fedtkugler sig ikke på overfladen af mælken.

Sødmælk – er mælk, der indeholder 3,5% fedt og er rig på D-vitamin.

Pasteuriseret mælk – er mælk, der er varmebehandlet tæt på kogepunktet, for at fjerne alle sygdomsfremkaldende bakterier

Kogt mælk – er komælk, som koges i mindst 30 minutter, derefter bliver mælken afkølet, skindet som dannes øverst på  den opvarmede mælk fjernes.

Skal ikke forveksles med UHT mælk. Kan ikke købes som detailprodukt.

Skummetmælk og/eller mælk med lavt fedtindhold – er mælk, der ikke indeholder mere end 0,3% fedt.

Letmælk – er mælk, der indeholder 1-2% fedt.

Råmælk – er ubehandlet mælk – (som er ulovligt at sælge i mange lande).

Kondenseret mælk – er mælk, hvor op til 60% af dens vand fordampes ved hjælp af vakuum.

Mælken indeholder 7,5% fedt og der bliver ofte tilsat C og D-vitamin.

Sødet kondenseret mælk – er kondenseret mælk, der er sødet med sukker.  Det indeholder 40-45% sukker og 8% fedt.
Der bliver altid tilsat A-vitamin og nogle gange D-vitamin.

Sødmælkspulver – er dehydreret mælk, der er rig på A og D-vitamin. Det indeholder mindst 25% fedt.

Letmælkspulver indeholder 9.5% fedt og skummetmælkspulver 0,8% fedt.

Aromatiseret mælk – er mælk, der er blandet med andre smagsstoffer (mælk med chokolade, frugter eller vanilje).

Mælkeis – er mælkis der er fedtfattig (mellem 2 og 7%), men dens sukkerindhold er meget højt.

Mikrofiltreret mælk – er mælk, der er blevet behandlet på en filtrerende måde, så 99,9% af bakterierne fjernes.

UHT-mælk (Mælk der er er varmebehandlet ved ultra høj temperatur) – er mælk, der er emballeret i forseglede, sterile beholdere. Ved stuetemperatur kan det holde i op til 3 måneder (uåbnet).

Kærnemælk –  er tilsat med en let sur smag. Oprindeligt fremstillet som bi-produkt ved smør produktion, hvor det adskiller sig fra fløden under produktion af smør.

I dag, fremstilles kærnemælk ved at tilsætte tilsætte bestemte bakteriekulturer til mælk.