Ost
Et produkt, der opnås ved at størkne og dræne mælk, fløde eller en blanding af begge.
Ost fremstilles af komælk, fåre, gede eller bøffelmælk. Ost er klassificeret i henhold til den fasthed, der afhænger af vandindholdet.
Hård ost – Parmesan, Pecorino osv
Flødeost – har relativt højt vandindhold og derfor bør det spises
hurtigt. Hytteost, Ricotta, Mascarpone osv
Blød ost – vandindholdet af denne slags er på 50-60%, og fedtindholdet er fra 20 til 25%.
Camembert, Chaumes osv.
Blød gedeost – denne ostesort, er lavet af 100% gedemælk eller gedemælk blandet med komælk.
Smelteost (smøres på brød) – oste, som bliver produceret ved at smelte ost og hvortil mælk, fløde eller smør tilsættes. Ost stabilisatorer, emulgeringsmidler, salt, farvestof, sødemiddel og krydderi bliver også tilføjet.
Blåskimmelost – ostetyper der fremstilles med god skimmel: Roquefort, Gorgonzola, Bavaria Blue,
osv.