Ost

Et produkt, der opnås ved at størkne og dræne mælk, fløde eller en blanding af begge.

Ost fremstilles af komælk, fåre, gede eller bøffelmælk. Ost er klassificeret i henhold til den fasthed, der afhænger af vandindholdet.

Hård ostParmesan, Pecorino osv

Flødeost har relativt højt vandindhold og derfor bør det spises

hurtigt.  Hytteost, Ricotta, Mascarpone osv

Blød ost vandindholdet af denne slags er på 50-60%, og fedtindholdet er fra 20 til 25%.
Camembert, Chaumes osv.

Blød gedeost denne ostesort, er lavet af 100% gedemælk eller gedemælk blandet med komælk.

Smelteost (smøres på brød)oste, som bliver produceret ved at smelte ost og hvortil mælk, fløde eller smør tilsættes. Ost stabilisatorer, emulgeringsmidler, salt, farvestof, sødemiddel og krydderi bliver også tilføjet.

Blåskimmelost – ostetyper der fremstilles med god skimmel: Roquefort, Gorgonzola, Bavaria Blue,
osv.