Fødevareallergi_symptomerne

 Hvad er symptomerne for fødevareallergi?

Symptomerne på fødevareallergi varierer fra mildt ubehag til alvorlige livstruende reaktioner (anafylaksi)  som kræver øjeblikkelig medicinsk behandling. De hyppigste symptomer på fødevareallergi er kløe og /eller hævelse i munden. Andre symptomer er som  høfeber, astma, nældefeber  og maveproblemer.

Symptomerne opstår hver gang når man spiser de fødevare(r) man er allergisk overfor. Men hvis man har en krydsreallergi f.eks. pollenallergi symptomer forekommer mest i pollensæsonen.

Forskellige former for madforgiftning kan fremprovokere symptomer, der ligner  fødevareallergiske symptomer.

Allergiske reaktioner over for fødevarer kan opstå inden for få minutter efter at man have spist fødevaren , men nogle gange symptomer kan også opstå  efter få timer. Symptomerne forsvinder normalt inden for få timer men sjælandt kan det vare i flere dage. De specifikke symptomer og sværhedsgraden af ​​en allergisk reaktion er påvirket af typen og mængden af ​​det allergener fødevaren som vi havde spist indeholder. Symptomerne kan forværres ved indtagelse af alkohol , aspirin,  andre stoffer,  motion eller stress.

 

Symptomerne kan opstå i forskellige dele af kroppen :

Munden

Den hyppigste symptomer på fødevareallergi er kløe og / eller hævelse i munden. Kløe eller hævelse i munden er et velkendt symptom kan også være en symptom for krydsallergi som f.eks fødevareallergi induceret af krydsreaktion med pollen. Det kan ske med fødevarer som æble, kiwi, hasselnødder, valnødder, selleri, gulerod, tomat, kirsebær og melon. Det fleste tilfælde de  pollen-relaterede krydsreagerende fødevarer allergener vil blive ødelagt i mave-tarmkanalen. Det er derfor symptomerne er ofte milde og begrænset til munden. De fleste af de allergener i krydsreaktive fødevarer vil også blive ødelagt, hvis maden tilberedes. Det er forklaringen på hvorfor mange birkepollenallergiske mennesker kan ikke spise rå æbler uden at opleve symptomer, men kogte æbler og æblejuice måske ikke være et problem.

Øjne og næse

Øjne og næse kan vise høfeber lignende symptomer.  Øjnene kan svulme op, de kløer og bliver rød. Næsen kan også  klø og løbe og man nyser meget.

Lunger

Astmatiske symptomer som f.eks. hvæsen, åndenød og hoste kan være symptomer for fødevareallergi.

Mave -tarmkanalen

Typiske symptomerne i maven er  mavesmerte, oppustethed, kvalme, opkastning og diarré.

Huden

Man kan få nældefeber  eller udslæt) med kløende, velafgrænsede hvide eller blegrøde hævelser i hudens. Det typisk forsvinder inden for få timer. Kronisk nældefeber er sjældent forbundet med fødevareallergi.

Kroniske hudreaktioner i form af atopisk dermatitis (akcem) er forbundet med fødevareallergi især hos børn.

Anafylaksi

Anafylaksi er en akut, livstruende allergisk reaktion som involverer hele kroppen. Huden klør og man bliver syg og kan besvime. De kan opleve nældefeber, høfeber, og et astmaanfald lignede symptom. Ubehandlede anafylaksi hurtigt kan resultere dødsfald.

I Europa og USA, peanut og nødder er de fødevarer hyppigst rapporterede at forårsage livstruende reaktioner.

Fødevareallergier:

  • Mælkeallergi
  • Ægallergi
  • Nøddeallergi
  • Jordnøddeallergi
  • Fiskeallergi
  • Skaldyrallergi
  • Tilsætningsstoffer
  • E-numre