Fruktosemalabsorption (fruktoseintolerance)

Fruktoseintolerance

Hvad er fruktosemalabsorption (fruktoseintolerance)?

Fruktose er en kulhydrat som ofte også kaldes  frugtsukker. Fruktose  findes i mange fødevarer, især i frugter og  grøntsager. Fruktose er den  sødeste af alle de naturligt forekommende sukkerarter.

Fruktosintolerance er en lidelse hvor mennesker har problem med at fordøje eller nedbryde fødevarer som indeholder fruktose. Når vi snakker om fruktoseintolerancen, er det meget vigtigt at skelne mellem  fruktosemalabsorption og hereditær fruktoseintolerance.

Fruktosemalabsorption

Sandsynligvis på grund af  generelle ændringer i vores kostvaner og af tilføjelsen af fruktose i mange fødevarer som sødemiddel, lider flere mennesker af fruktosemalabsorption,

Årsagen til fruktosemalabsortion er at nogle har svært ved at opsuge fruktose fra tarmen.  I stedet for at blive opsuget i tyndtarmen vil fruktosen nedbrydes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer og gasser, der medfører problemer som luft i maven, oppustethed, mavesmerter og hovedpine.

Det er muligvis også af betydning, hvilke typer bakterier som befinder sig i tyktarmen. Dette kan variere noget fra person til person. Ikke alle bakterietyper er lige følsomme for fruktose. Måske er dette noget af forklaringen på, at ikke alle personer med nedsat fruktoseoptagelse får mavegener.

Fruktosemalabsorption  kaldes ofte  fruktoseintolerance. Fruktosemalabsorption må ikke forveksles med hereditær fruktoseintolerance, som er en meget sjælden arvelig sygdom.  Der skyldes mangel på enzymet aldolase B.nzym, som er nødvendigt for at nedbryde fruktose.

Symptomer på fruktosemalabsorption

Symptomer for fruktosmalabsorption er tit de samme som for nedsat optagelse af kulhydrater.

  • Mavesmerter
  • Prutten (ofte rådden lugt)
  • Grødagtig afføring (ofte rådden lugt)
  • Diarre
  • Depression
  • Ængstelse
  • Jævnlige indtag af fruktose kan føre til irritabel tarm / irritabel mave

Ofte opstår symptomerne efter en infektion (oftest i fordøjelseskanalen) – eller efter en kur med antibiotika, selv om det må antages, at fruktosemalabsorptionen har været tilstede siden barndommen.

Diagnosen for fruktosemalabsortion

Diagnosen kan stilles ved en fruktose pusteprøve og med eliminationsdiæt.

Behandlinger for fruktoseintolerance

Diæt for malabsorption

Følgende foranstaltninger kan træffes for at løse fruktosemalabsorption:

  • Kost med lavt indhold af fruktose
  • Ved mangel tilfør C-vitamin, folinsyre, zink

Indtagelse af fruktoserig mad sammen med anden mad øger tolerancen og mindsker generne.

 Hvilken mad bør du undgå?

Fruktose er et sukker, der findes i det meste frugt, men findes imidlertid også i strøsukker. Det kunstige sødemiddel sorbitol omdannes til fruktose i fordøjelseskanalen. Så hvis du har nedsat optagelse af fruktose, bør du undgå mad som indeholder fruktose og sukrose – lige så vel som sorbitol.

De vigtigste fødevarer, som du bør at afholde dig fra er:
Frugt og frugtjuice

  • Mælkedrikke
  • Honning og ahornsirup
  • Kunstige sødemidler

Nogle grøntsager så vel som brød og kornprodukter kan også indeholde fruktose.

Hvis du har stærke symptomer og behov for at afprøve en streng diæt, bør du kontakte en klinisk diætist for at få mere konkrete råd.

Ved manglende signifikant bedring, på trods af en lav-fruktose-diæt, anbefales der undersøgelse for laktoseintolerance, da disse to tilstande jævnligt ses samtidig.

Hvordan kan du komme videre?

Du eller din familie kan blive testet for fruktosemalabsorption (fruktoseintolerance) med Fruktose pusteprøve.

Du kan læse meget mere om fruktosemalabsorption (fruktoseintolerance på www.sundheds.dk

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.
Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico