Hvorfor er leveren vigtig?
Leveren er det næststørste organ i kroppen, den ligger i den øverste højre del af maven. Den er ansvarlig for at fjerne toksiner (mikrober, kemikalier, medicin, skadelige stoffer) fra kroppen. Toksiner, der absorberes i mave-tarmsystemet, føres til leveren, så levercellerne kan omdanne toksinerne til ugiftige stoffer, så de kan udskilles via afføring eller urin.
Optimal leverfunktion er afgørende for at holde kroppen afbalanceret og sund.
Leverens primære funktion er afgiftning. En sund lever håndterer tusindvis af toksiner hver dag, herunder luftforurening, koffein, alkohol, fødevaretoksiner (tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, pesticider) og kemikalier fra husholdnings- og personlige plejeprodukter.
Leverens andre funktioner omfatter:
Produktion af galde for at lette fordøjelsen og hjælpe kroppen med at nedbryde fedt.
Opbevaring af vitaminerne A, D, E, K, B12 til når kroppen har brug for dem.
Styring af forsyning og opbevaring af glykogen (overskydende glukose, som kroppen ikke har brug for). Leveren frigiver glukose (sukker) til blodbanen, når kroppen har brug for det.
Tegn på en træg lever
Hvad forårsager leverskader?
Måder at booste leverfunktionen på
- Spis en fuldkornskost, der er rig på friske grøntsager, frugt, plantebaserede proteiner (nødder, frø, bønner, linser) og sunde fedtstoffer (avocado, chiafrø, ekstra jomfruolivenolie). Køb økologiske produkter for at minimere dit indtag af pesticider og andre giftstoffer fra fødekæden.
- Undgå sukker, raffinerede kulhydrater (pasta, brød, kager, tærter, pizza), stegte fødevarer, forarbejdede fødevarer, pasteuriserede mejeriprodukter og mættet fedt for at reducere den giftige belastning på leveren.
- Undgå alkohol og koffein (kaffe og energidrikke). Prøv et koffeinfrit alternativ som cikorierodskaffe eller en gurkemeje-latte. Læs mere om alternativer til kaffe.
- Spis svovlholdige fødevarer, herunder korsblomstrede grøntsager (broccoli, kål, blomkål, grønkål), løg og hvidløg, da de hjælper med afgiftning i kroppen og støtter leveren i at fungere effektivt.
- Øg dit indtag af B-vitaminer, som er vigtige næringsstoffer til afgiftning og hjælper med at beskytte leveren mod de skadelige virkninger af alkohol. Fødevarekilder til B-vitaminer omfatter bladgrønt (grønkål, spinat, rucola), økologiske æg, solsikkefrø og bælgfrugter (kidneybønner, linser, kikærter, grønne ærter). Det kan være nødvendigt med tilskud; kontakt en ernæringsterapeut for at få den rigtige dosis til dig.
- Få flere antioxidanter, som er vigtige for at neutralisere de frie radikaler, der forårsages af toksiner.
- Få flere antioxidanter, som er afgørende for at neutralisere de frie radikaler, der forårsages af toksiner. A-, C- og E-vitamin, CoQ10, quercetin og alfa-liponsyre er vigtige antioxidanter, ligesom mineraler som magnesium, zink, kobber, selen og mangan, der er co-faktor-næringsstoffer til leverens afgiftning. Frugt og grøntsager giver en overflod af antioxidanter, vitaminer og mineraler.
- Undgå at drikke vand af plastikflasker og at bruge plastfolie på maden, da plastik indeholder giftige kemikalier som ftalater og BPA. Brug i stedet glasbeholdere og bivoksindpakning til mad og vandflasker af glas eller rustfrit stål.
- Reducer din eksponering for kemikalier i husholdningsprodukter og personlig pleje ved at bruge naturlige produkter uden parfume.
Urter til leverens sundhed
- Marietidsel er en af de vigtigste leverurter og har været brugt i hundredvis af år som en levertonic. Den har stærke antioxidantegenskaber og kan beskytte leveren mod de skadelige virkninger af toksiner. Marietidsel er kendt for at regenerere leveren efter levercirrhose.
- Rosmarin har vist sig at øge mængden af galde, der udskilles af leveren (for at hjælpe fordøjelsen) og også beskytte leveren mod skader.
- Schisandra er en fremragende leverurt, da den stimulerer enzymer (proteiner, der fremskynder biokemiske reaktioner i kroppen) i leveren og fremmer levercellernes vækst. Det er også en tonisk urt, der støtter kroppen i stressede perioder.
- Gurkemeje er en bitter urt med mange gavnlige egenskaber, herunder forbedring af fordøjelsen, reduktion af inflammation, rensning af blodet og beskyttelse af leveren mod skader på grund af dens høje indhold af antioxidanter.
- Mælkebøtterod hjælper med at fremme udskillelsen af galde (for at muliggøre korrekt nedbrydning og metabolisme af fedtstoffer), stimulere fordøjelsen og hjælpe leveren med at blive afgiftet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11896/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4539063/
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216642101