Slide background

Fødevareintolerance

Hvad er fødevareintolerance (IgG)?

Fødevareintolerance (IgG) eller fødevaresensitivitet er en forsinket reaktion i immunforsvaret, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad, man spiser. En intolerance kan opstå, når ufuldstændigt fordøjet mad optages i kroppen og immunforsvaret ikke genkender det. For at bekæmpe “det fremmede” i kroppen, vil immunforsvaret reagere ved at danne IgG antistoffer mod den ellers harmløse fødevare.

Reaktionen kan påvirke væv og organer, så der opstår forskellige symptomer, der på sigt kan give kroniske lidelser, som du ikke ville have troet havde tilknytning til din kost.

Problemet er, at mennesker der lider af fødevareintolerance ikke er klar over, at den mad de spiser til hverdag, kan være årsag til deres dårlige helbred.

De helbredsmæssige problemer kan lindres og i nogle tilfælde helt forsvinde, når du får identificeret fødevaren/fødevarerne du reagerer imod og derefter undgår det.

Årsag til fødevareintolerance

Den vigtigste årsag til fødevareintolerance er ofte en tarmlidelse. I en sund tarm ligger cellerne tæt ved siden af hinanden i tarmvæggen. I disse celler er proteiner fra vores fødevarer mærket som „uskadelige“.

Når tarmen påvirkes af medicin, stress eller andre faktorer, bliver disse tarmceller utætte og gennemtrængeligheden af tarmslimhinden større. Nu kan madproteiner nå blodbanen ved, at slippe gennem den skadede tarmslimhinde. De er ikke mærkede og derfor vil vores immunsystem ønske, at bekæmpe disse stoffer. Som følge heraf producerer kroppen IgG antistoffer. De binder sig til madproteinet og danner på den måde et immunkompleks, der er deponeret i det omgivende væv.

Nu er immunkomplekset ødelagt, hvorved der opstår betændelser og vævet er beskadiget. Dette resulterer i symptomer så som mavetarm-problemer, hovedpine, hudproblemer, ledsmerter eller overvægt.

Symptomer