fbpx
Scroll Top

Overvægt

Overvægt

Mulige årsager til overvægt

Overvægt og adipositas (svær overvægt) kan skyldes metaboliske sygdomme. Mild inflammatorisk aktivitet kan findes i tilfælde af overvægt. En af årsagerne findes i fedtvævet selv: Fedtceller producerer signalstoffer (TNF-alfa, interleukin-6, leptin), som stimulerer produktionen af inflammatoriske proteiner i leveren. Dette er grunden til, at forøget kropsvægt kan medføre en inflammatorisk tilstand.

Fødevareintolerance kan intensivere inflammatoriske reaktioner. Øges dannelsen af IgG-antistoffer, udskilles TNF-alfa i større mængder. Stoffet binder sig til receptorer, som er bestemt for insulin og vanskeliggør dermed energitilførslen til cellerne. Blodsukkeret som er til stede i blodet, kan da slet ikke, eller kun i begrænsede mængder, transporteres ind i cellen, hvor det er virkeligt tiltrængt. Dette kan forårsage, at to mekanismer aktiveres:

1. Sukker bliver til fedt

Da der forbliver sukker i blodet, øges blodsukkerniveauet markant. Leveren omdanner blodsukkeret til fedtsyrer, som derefter deponeres i fedtcellerne. Blokeringen af insulin-receptorerne resulterer i, at mere og mere insulin bliver frigivet. Den øgede insulinkoncentration forhindrer omdannelsen af fedtsyrer til blodsukker. Det betyder, at energien, som er lagret i fedtdepoterne, ikke længere er tilgængelig for kroppen.

2. Energiforbruget falder

De enkelte celler har nu mindre energi til rådighed. Derfor er celleaktiviteten reduceret, og det basale stofskifte, dvs den mængde kalorier, der anvendes i hvile, falder.
Identifikationen af fødevarer, der kan udløse inflammatoriske processer, kan give en god mulighed for at påvirke inflammationen i positiv retning ved hjælp af en passende ændring af kosten.

Hvordan kan du komme videre?

Du eller din familie kan blive testet for fødevareintolerance med ImuPro fødevareintolerance test. 

Se yderligere oplysninger om overvægt og adipositas www.adipositasforeningen.dk

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.

Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico