Hvad er ægallergi?
Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg. Nogle af proteinerne findes i blommen, men de vigtigste er i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor, men det har ingen praktisk betydning. Du er nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.
Symptomerne for ægallergi er blandt andet:
- Klø i munden
- Hævelse i halsen
- Hudforandringer (eksem)
- Åndedrætsbesvær
- Mavesmerter
- Kvalme
- Krampe
- Opkast
- Diaré
- Hoste
- Depression
Vidste du, at…?
Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får du symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.
Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle, fx dueæg, kalkunæg, strudseæg og mågeæg. Man kan heller ikke tåle økologiske æg.
Over halvdelen af børn med allergi over for æg, vokser fra allergien, inden de fylder 5 år.
I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra kylling, kalkun, høne osv.
Vaccine mod influenza er dyrket på æg og må derfor ikke anvendes til personer, som er overfølsomme over for æg.
Vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR-vaccinen) er baseret på kyllingefostre. Det er yderst sjældent, at børn med allergi over for æg oplever en allergisk reaktion på vaccinationen. Hvis det sker, vil det typisk være en mild reaktion i form af nældefeber og kløe.
Hvordan kan du komme videre?
Du eller din familie kan blive testet for ægallergi med Fødevareallergi Screen (IgE) test.
Du kan læse meget mere om fødevareallergi på Astma-Allergi Danmark hjemmeside.
Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.