fbpx
Scroll Top
Jordnødderallergi

Hvad er jordnøddeallergi?

Allergi over for jordnødder (peanuts) var indtil for få år siden sjælden i Danmark. Men nu ses flere og flere, især børn, med allergi over for jordnødder. En forklaring kan være, at jordnødder er blevet mere almindelige i fødevarer, men også at  sundhedsvæsenet er blevet mere opmærksomt på denne allergiform. Allergi over for jordnødder er oftest en blivende allergi.

Andre bælgfrugter

En jordnød er egentlig ikke en nød, men en bælgfrugt. Derfor får nogle mennesker med jordnøddeallergi også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, soja, bønner, lupin og linser. Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion.

Hvis du har svær jordnøddeallergi, bør du få undersøgt, om du også reagerer på andre bælgfrugter.

Lupin

En opgørelse fra Odense Universitetshospital har vist, at ca. en ud af fire personer med jordnøddeallergi også reagerer på lupin. De allergiske reaktioner viste sig bl.a. som nældefeber og opkastning. I udlandet har man set livstruende allergiske reaktioner på lupinmel. Melet bruges i fødevarer fx i stedet for soja, og det kan derfor findes i mange forskellige slags mad. Læs på fødevarens ingrediensliste, hvis du vil vide, om der er lupinmel i varen.

Karry – Bukkehornsfrø

En ny norsk undersøgelse har vist at mennesker med jordnøddeallergi kan reagere når de spiser karry. Karry indeholder bukkehornsfrø der kommer fra bælgplanten Almindelig Bukkehorn (L. Trigonella foenum graecum). Det er disse frø der giver reaktionen.

Nødder og jordnødder

Nødder og jordnødder har ikke nogen allergifremkaldende stoffer tilfælles. Om du også skal lade være med at spise nødder, afhænger altså af, om du har allergi over for nødder. Det bør undersøges hos lægen.

Pollenallergi

Har du allergi over for birkepollen eller græspollen, kan du opleve krydsreaktioner med jordnødder.

Ved jordnøddeallergi kan man få voldsomme symptomer, fx svære astmaanfald og allergisk chok. Derfor er det vigtigt at få at vide af lægen, hvad man selv, familien, skolen eller institutionen skal gøre, hvis man alligevel kommer til at spise jordnødder. Det kan være nødvendigt at have akutvirkende medicin på sig, fx en EpiPen®. Det er en lille sprøjte, som man selv kan bruge.

Hvordan kan du komme videre?

Du kan blive testet for nødder og jordnødderallergi med Fødevareallergi Screen (IgE) test.

Du kan læse meget mere om fødevareallergi på Astma-Allergi Danmark hjemmeside.

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.
Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico