
Hvad er nøddeallergi?
Ved allergi over for nødder er det vigtigt, at du undgår at spise de nødder, du ikke kan tåle. At du reagerer på én slags nød, betyder ikke nødvendigvis, at du også reagerer på andre nødder. Ved allergi over for hasselnødder er det dog almindeligt også at reagere på andre trænødder som fx valnød.
De fleste, der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Ved pollenallergi kan der være fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i nødder.
Ved birkepollenallergi er krydsreaktioner over for hasselnødder meget almindeligt, men der ses også krydsreaktioner over for bl.a. mandler, paranødder og valnødder. Nogle tåler nødderne, når de er bagt, stegt eller kogt.
Nødder, som ofte giver allergiske reaktioner:
- Cashewnød
- Hasselnød
- Mandel
- Paranød
- Valnød
Andre nødder, frø og kerner, som sjældnere giver allergiske reaktioner:
- Birkes
- Græskarkerne
- Kastanje
- Kokosnød
- Pecannød
- Pinjekerne
- Pistacienød
- Sesamfrø
- Solsikkekerne
Hvordan kan du komme videre?
Du eller din familie kan blive testet for nøddeallergi med Fødevarellergi Screen (IgE) test.
Du kan læse meget mere om fødevareallergi på Astma-Allergi Danmark hjemmeside.
Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.
