fbpx
Scroll Top

Mave- og tarmproblemer

Kvinde har maveproblem

Symptomer og årsager til mave- og tarmproblemer

Får du eller dit barn mave-og tarmproblemer efter et måltid? Mavepine, oppustethed og diarré er almindelige mave-og tarmproblemer. Mange mennesker lider af kroniske gastrointestinale problemer af uklar oprindelse, ofte ledsaget af træthed og udmattelse. Intolerancelidelser som f.eks. laktoseintolerance, fruktosemalabsorption (forstyrrelser i næringsoptagelsen), glutenallergi (cøliaki) eller fødevareintolerance kan forårsage disse lidelser.

Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er en lidelse, hvor symptomerne bl.a. er diarré, forstoppelse, mavesmerter, oppustethed og andre tarmproblemer. Livskvaliteten er således ofte betydeligt nedsat. Ifølge den seneste udvikling inden for forskning, har irritabel tyktarm forskellige årsager. Behandling er primært baseret på brugen af medicin, der påvirker tarmens funktion, og dermed holder symptomerne under kontrol. Fordi symptomerne på irritabel tyktarm ofte er forbundet med indtagelse af visse fødevarer, udvikler mange personer meget komplicerede og restriktive diæter – en yderligere nedsættelse af deres livskvalitet.

Det er sandsynligt, at nogle af symptomerne på irritabel tyktarm kan være resultatet af en fødevareintolerance.

Enkelte undersøgelser har vist, at op til 70% af dem, der lider af irritabel tyktarm, kan have fødevareintolerance.

Undgåelse af kost baseret på en IgG antistoftest kan således være nyttig og udgør et godt supplement til dine personlige observationer. I så fald behøver du blot at undgå de fødevarer, imod hvilke, IgG antistoffer faktisk er blevet fundet.

En anden vigtig udløsende faktor ved irritabel tyktarm (IBS) kan være bakteriefloraen i maven – mængden af bakterier og svampe, der lever i vores tarme og er harmløse for de fleste mennesker. Det tyder på, at mange, som lider af IBS, har forstyrrelser i denne bakterieflora: enkelte bakterier eller svampe er overrepræsenterede, mens andre mangler.

For at diagnosticere tarmflora bruges afføringsanalysen, som vil påvise eventuel ubalance i tarmfloraen (dysbiose).

Crohn’s sygdom

Crohn’s sygdom er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Ifølge de seneste forskningsresultater, kan fødevarer udløse sådanne betændelser, for eksempel p.g.a. en fødevareintolerance. Derfor kan undgåelse af visse fødevarer udgøre et nyttigt supplement til konventionel behandling med anti-inflammatoriske lægemidler, f.eks kortikosteroider (hormoner).

Hvordan kan du komme videre?

Du eller din familie kan blive testet for fødevareintolerance med ImuPro fødevareintolerance test og for afføringsanalyser her.

Du kan læse meget mere om irritabel tyktarm på www.sundheds.dk.

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.

Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico