Fødevareintolerance

Har du fødevareintolerance?

Hvad er fødevareintolerance (IgG)?

Fødevareintolerance (IgG) eller fødevaresensitivitet er en forsinket reaktion i immunforsvaret, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad, man spiser. En intolerance kan opstå, når ufuldstændigt fordøjet mad optages i kroppen og immunforsvaret ikke genkender det. For at bekæmpe “det fremmede” i kroppen, vil immunforsvaret reagere ved at danne IgG antistoffer mod den ellers harmløse fødevare.

Reaktionen kan påvirke væv og organer, så der opstår forskellige symptomer, der på sigt kan give kroniske lidelser, som du ikke ville have troet havde tilknytning til din kost.

Problemet er, at mennesker der lider af fødevareintolerance ikke er klar over, at den mad de spiser til hverdag, kan være årsag til deres dårlige helbred.

De helbredsmæssige problemer kan lindres og i nogle tilfælde helt forsvinde, når du får identificeret fødevaren/fødevarerne du reagerer imod og derefter undgår det.

Årsag til fødevareintolerance

Den vigtigste årsag til fødevareintolerance er ofte en tarmlidelse. I en sund tarm ligger cellerne tæt ved siden af hinanden i tarmvæggen. I disse celler er proteiner fra vores fødevarer mærket som „uskadelige“.

Når tarmen påvirkes af medicin, stress eller andre faktorer, bliver disse tarmceller utætte og gennemtrængeligheden af tarmslimhinden større. Nu kan madproteiner nå blodbanen ved, at slippe gennem den skadede tarmslimhinde. De er ikke mærkede og derfor vil vores immunsystem ønske, at bekæmpe disse stoffer. Som følge heraf producerer kroppen IgG antistoffer. De binder sig til madproteinet og danner på den måde et immunkompleks, der er deponeret i det omgivende væv.

Nu er immunkomplekset ødelagt, hvorved der opstår betændelser og vævet er beskadiget. Dette resulterer i symptomer så som mavetarm-problemer, hovedpine, hudproblemer, ledsmerter eller overvægt.

Symptomer

  • Mave-tarmproblemer
  • Irritabel tyktarm
  • Crohn’s sygdom
  • Kronisk overvægt
  • Hovedpine, migræne
  • Gigtsygdomme, ledsmerter
  • Fertilitet problem
  • Kroniske hudproblemer
  • Koncentrationsbesvær, ADHD, ADD

Hvordan stiller man diagnose for fødevareintolerance?

Det kan være vanskeligt at konstatere årsagen til fødevareintolerance, men heldigvis der findes flere metoder at vælge imellem. Den nemmeste og hurtigste måde er, at få foretaget en blodprøve og få undersøgt IgG antistoffer for de enkelte fødevarer.

ImuPro test

ImuPro er en fødevareintolerancetest, hvor forskellige fødevarer og tilsætningsstoffer bliver analyseret gennem en kompleks blodanalyse for, at finde årsagen til overfølsomhed og kroniske symptomer. Blodet testes med den såkaldte ELISA-metode for immunglobulin G (IgG) antistoffer, der er dannet i kroppen på grund af en intolerancereaktion. ImuPro er en kombination af “Immune” og “Profile”. På denne måde modtager du en personlig “Immune Profile“, altså en immunprofil.

ImuPro kan tilbyde flere testvarianter, hvor man kan vælge den, der passer bedst.  Man kan enten tage prøverne trin for trin, eller starte direkte med den største.

Behandlingen af fødevareintolerance

De tre vigtigste principper for behandling af fødevarintolerance er:

  • Undgå ugunstige fødevarer
  • Kostplan med forenelige fødevarer ifølge rotationsmetoden
  • Genindførelse af tidligere ugunstige fødevarer

1. Elimineringsfasen

Igennem elimineringsfasen på en 4-dages rotationscyklus må du spise alle madvarer, som ikke har en forhøjet værdi af IgG antistoffer. Dette er med til at forebygge udviklingen af nye forsinkede fødevareintolerancer og fejlernæring. Alle fødevarer med høje værdier af IgG antistoffer bliver undgået i denne fase. Ved at undgå dem kan betændelsestilstande blive formindsket eller endda stoppet.

2. Provokationsfasen

Efter elimineringsfasen starter du en provokationsdiæt, hvor du gradvis inkluderer de undgåede fødevarer en efter en. Provokationsfasen hjælper til at finde de fødevarer, der fremkalder symptomer hos dig – også kaldet ”trigger-fødevarer”. Kun én ny fødevare bliver genintroduceret ad gangen for at finde ud af, om den kunne være ansvarlig for dine symptomer.

3. Stabiliseringsfasen

Igennem stabiliseringsfasen undgår du alle de “trigger-fødevarer”, som blev identificeret I provokationsfasen. Disse undgås i mindst et år, så IgG antistofferne kan aftage og din krop kan komme sig. Derefter kan du begynde en ny provokationsfase. Det kan være, at du finder ud af, at der kun er en eller to fødevarer, som du bliver nødt til at undgå permanent.

Forebyggelse af  fødveraintolerance

Den vigtigste årsag til fødevareintolerance er ofte en usund  tarmflora eller en utæt tarm. Når tarmen er påvirket af medicin, stress eller andre faktorer, bliver disse tarmceller utætte og gennemtrængeligheden af tarmslimhinden øges. Det er derfor vigtigt at genopbygge tarmfloraen og styrke tarmslimhinden.

Her er nogle tips:

  • Tag et tilskud af sunde mælkesyrebakterier som kapsler eller tabletter.
  • Tag en kapsel med vegetabilske enzymer før måltidet. Det vil hjælpe til en bedre nedbrydning af føden.
  • Sørg for ikke at mangle vitaminer og mineraler.
  • Ingefær hæmmer den betændelsesagtige reaktion, der kan opstå ved fødemiddel intolerans.
  • Drik rigeligt af vand før besøget.

Undgå:

  • Kunstige farvestoffer og konserveringsmidler
  • Meget kaffe
  • Meget alkohol
  • Stærkt kryderet mad
  • Stress

Hvordan kan du komme videre?

Hvordan kan du eller din familie blive testet for intolerance overfor fødevarer? Der findes blodprøver.

Hvis du har brug for at blive testet, kan du bestille forskellige tests for intolerance i vores webbutik.

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Du kan få svar på dine spørgsmål om fødevareintolerance og ImuPro tests i FAQ.

Har du spørgsmål? Skriv til os.
Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico