fbpx
Scroll Top

Kronisk hovedpine og migræne

Kvinde med hovedpine eller migræne

Kronisk hovedpine og migræne

En stor del af befolkningen lider lejlighedsvis af kronisk hovedpine og migræne. Der er mere end 200 forskellige typer af hovedpine, med migræne og spændingshovedpine som de hyppigst forekommende. De enkelte typer af hovedpine varierer i hyppighed, varighed og intensitet samt typen af smerte (dunkende, hamrende, tryk osv.).

I tilfælde af primær hovedpine, udgør smerten selve sygdommen. Primær hovedpine omfatter migræne, klyngehovedpine og spændingshovedpine. Behandlingen består af en hurtig og vedvarende smertelindring.

Sekundær hovedpine har andre årsager og optræder som en ledsagende effekt. Mulige årsager kan være en sygdom (forkølelse, hjernesygdomme, gastrointestinale infektioner osv.), for meget alkohol, nikotin, koffein eller medicin.

Hvad er hyppigste symptomer ved migræne?

De hyppigste symptomer ved migræne er:

  • dunkende, pulserende og hamrende smerte
  • kvalme
  • opkastning
  • ekstrem lys- og/eller lydfølsomhed
  • sløvhed

Migræne kendetegnes med eller uden aura. Omkring 1 ud af 5 som oplever migræne anfald er med en aura.

Migræne med aura er stadiet inden et anfald, som består af synsforstyrrelser, som ved at øjnene ser lysglimt, blinde vinkler, har svært ved at fokusere på genstande, balance- og koordinationsproblemer, svaghed eller stivhed i nakke og skuldre og evt. i andre muskelregioner i kroppen. Stadiet med aura varer fra alt mellem 15 minutter til en time.

Diagnosen migræne

Der er ingen diagnosetest for migræne.
Diagnosen er baseret på patientens sygdoms historik og ved en klinisk neurologisk undersøgelse. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med andre tests for at udelukke andre medicinske sygdoms tilstande som fremkalder anfaldet. Det er vigtigt at patienten fører dagbog af migrænens hyppighed, intensitet, type af smerte, nuværende symptomer, medicin og mulige triggere.

Årsagen til migrænen

IgG fødevareintolerance – en mulig trigger af den inflammatoriske proces som medfører migræne

Den nøjagtige årsag til migræne er fortsat ukendt. Migræne har længe været observeret at have en genetisk sammenhæng. Mange forskere påstår at migrænikernes hjerne er mere sensitiv overfor stimuli. Triggere som kan fremprovokere et anfald består af svingende hormonel ubalance, stress, svingende søvnrytme eller søvn dysfunktion, alkohol og madvarer.

Mad kan også spille en rolle. Nogle migræneramte personer har meget høje niveauer af IgG antistoffer, hvilket indikerer, at personen kan lide af fødevareintolerance. En kostændring baseret på resultaterne af en IgG fødevareintolerance test kan føre til en lindring af symptomerne.

Videnskabelig tilgang til migræne og IgG antistoffer

Ifølge nylige studier, er en inflammatorisk komponent ansvarlig for migræne. En fødevareintolerance (IgG) kan udløse sådanne inflammatoriske processer. En IgG fødevareintolerancetest efterfulgt af elimination og provokations diæt kan være en fordelagtig tilgang.

Siden 2005 diskuteres IgG blandt forskere som værende en ny markør til identifikation af potentiel fødevare triggere for migræne. I 2010 blev det første dobbelt-blindt randomiserede cross-over forsøg publiceret, (“Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomized, cross-over trial” Alpay K et al. Cephalalgia 2010; 30 (7): 829-837).

Studiet som blev udført med ImuPro, viste evidens for at IgG i madvarer kunne være en effektiv markør til identifikation af fødevare triggere. Deltagere i forsøget der blev sat i en eliminations diæt, hvilket betyder diæt uden IgG positive fødevarer, havde 32% færre migræneanfald og 28% færre dage med migræne end patienter der indtog en (simuleret, fingeret) kost med IgG.

Derudover observeres en signifikant reduktion af akut medicin eller at migrænen forsvandt helt hos nogle af deltagerne i forsøget.

Et andet dobbelt blindt randomiserede cross-over studie som blev udført med ImuPro, tilnærmede både patienternes migrænens smerte symptomer såvel som IBS samtidigt, (“IgG-based elimination diet in migraine plus Irritable Bowel Syndrome” Aydinlar E. et al Headache 2013 Mar; 53(3):514-25).

Studiet viste tydelige resultater på en gennemsnitlig reduktion af migræne anfald og varighed af migræne på 44% og en reduktion af irritabel tyktarm (IBS) symptomer på 42%.

Forfatterne af studiet konkluderede, at ved eliminering af fødevarer med IgG antistof hos migrænikere, som samtidig lider af IBS, vil kunne reducere symptomer fra begge tilstande. Dette kan have en positiv indflydelse på patienternes livskvalitet samt en samfundsøkonomisk besparelse.

Hvordan kan du komme videre?

Du eller din familie kan blive testet for fødevareintolerance eller histaminintolerance med ImuPro Complete + gratis Histaminintolerance blodprøve.

Du kan læse mere om histaminintolerancen på www.histaminintolerance.dk eller om hovedpine på www.jegharhovedpine.dk

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.

Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico