Sygdomme

Syg mand med migræne, hovedpine

Blev du ramt af en sygdomme? Lider du af en intolerance?

Der findes flere forskellige former for intolerancer, f.eks. fødevareintolerance, laktoseintolerance, histaminintolerance, glutenallergi (cøliaki) eller fruktosemalabsorption. Alle er overfølsomhedsreaktioner over for noget i kosten, som man ikke kan tåle.

Hvorfor kan du reagere på maden?

  • Du kan have allergiske reaktioner overfor mad, hvor kroppen producere IgE antistoffer og symptomerne kommer med det samme.
  • Du kan have fødevareintolerance, hvor kroppen producerer IgG antistoffer og symptomerne først viser sig længe efter at du har indtaget den fødevare, du ikke kan tåle.
  • Du kan mangle nogle enzymer som nedbryder maden f.eks. laktoseintolerance, histaminintolerance.
  • Du kan have fruktosemalabsorption, hvor kroppen ikke i tilstrækkelig grad absorberer fruktose i tarmen.
  • Du kan have autoimmune reaktion overfor gluten proteiner, hvor tyndtarmens fimrehår bliver ødelagt f.eks. glutenallergi (Cøliaki).
  • Neuropeptider, små kæder af aminosyrer fra kasein og gluten, kan passere blod-hjernebarrieren og påvirke hjerne og nervesystemet. (ADHD, autisme).
FødevareintoleranceFødevareallergiLaktoseintolerance
Fødevareintolerance eller fødevaresensitivitet er en forsinket reaktion i immunforsvaret, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad, man spiser.

Fødevarellergi er immunforsvarets reaktion på et protein organismen er overfølsom overfor. Reaktionen kan måles på antistofferne IgE i blodet.

Laktoseintolerance skyldes, at man har for lidt af laktose enzym i tarmen, som spalter mælkesukkeret.